Ik neem u mee in de wereld van wijnveilingen waarin de veilinghuizen zich proberen te handhaven en sommige met groot succes. De belangrijkste wijnveilingen zijn in Londen, Frankrijk, USA, China maar ook in Nederland zie je steeds meer wijnveilingen; waaronder winefields in Amsterdam (www.winefields.com).
Wijnveilingen zijn veilingen waarbij de veilingmeester fungeert als agent voor de verkoper.
Geschiedenis van veilingen is al lang een integraal onderdeel van de wijnhandel. Wijn werd verkocht op een veiling tijdens de middeleeuwen in het oude Rome, voordat het gemeengoed werd voor kopers. Vóór een bezoek aan wijngebieden, werd wijn eerst verzonden in een vat naar de uiteindelijke bestemming.
Wijn werd handel met steeds meer concurrenten met verbeterde transport en meer geavanceerde communicatie. De noodzaak voor producenten om hun wijn te verkopen op een veiling werd minder zodra de wijn beschikbaar kwam in flessen met kurken. Dit is vanaf het einde van de 17e eeuw. De veilinghuizen, Christie’s en Sotheby’s zijn de bekendste veilinghuizen. De wijnafdeling Christie’s is opgericht in 1966, toen Michael Broadbent was gerekruteerd uit de wijn handelaar Harveys van Bristol.  Hij werd verantwoordelijk voor de opbouw van een steeds meer gespecialiseerde en verfijnde internationale wijnmarkt.

De eerste veiling Christie’s van het nieuwe tijdperk werd gehouden op  11 oktober 1966 met een omzet van £220,634. Sotheby’s ging de strijd aan met Christie’s in 1970. De eerste veiling van de nieuw gevormde wijnafdeling werd gehouden op 16 September 1970 in Glasgow.

Terwijl Christie’s en Sotheby’s de wijnveiling voor vele decennia domineerde, hebben nieuwkomers hun uitgedaagd. In de late jaren 1970, de Chicago Wine Company introduceerde een populair system met het ‘stille bod’ wijn veilingsysteem in de VS. Wetten in de staat New York voorkomen de verspreiding van wijnveilingen in een van de meest lucratieve markten van de wereld tot de late jaren 1980. De Franse veiling markt was ook in de late jaren 1990 gedereguleerd.

Opmerkelijke jaarlijkse veilingen

Traditionele veilingen overleven, vooral die van de HOSPICES DE BEAUNE. Deze voormalige middeleeuwse hospice in Bourgogne is afgeleid van een aanzienlijk deel van de inkomsten voor het moderne ziekenhuis, gekoppeld uit de verkoop van wijnen geproduceerd van wijngaarden uit de Bourgogne. Elke derde zondag in November, houdt  Hospices  een liefdadigheidsveiling vergezeld van een lang weekend van gigantische feesten. Op de traditionele wijnveiling, zijn de percelen vernoemd naar de Hospices weldoeners, elk bestaande uit een aantal nieuwe 228-l/60-gal vaten. Op deze veiling worden de prijzen bepaald van de wijnen afkomstig uit de Bourgogne van DAT jaar bepaald.

Sinds 2005 is Christie’s partner van de Hospices de Beaune, en zij organiseren samen de jaarlijkse verkoop met proeverijen van de wijnen over de hele wereld. In 2015 was de 155ste veiling van de Hospices de Beaune.  Hedendaagse commerciële wijnveilingen worden gedomineerd door reguliere verkoop door een aantal professionele veilinghuizen.

In een Aziatische wijnveiling gericht op Hong Kong en Singapore waren in 2014 liveveiling inkomsten voor Azië, van 105,7 miljoen dollar.

In 2014 was Sotheby’s werelds toonaangevende veiling met verkoop in totaal 65,3 miljoen dollar, gevolgd door Acker, Merrall & Condit met verkoop van 61,8 miljoen dollar, Christie’s op 54,7 miljoen dollar, Zachy aan 45,2 miljoen dollar, en Hart Davis Hart op 42,8 miljoen dollar is.

Na de slechte jaren van 2011 en 2012 en de daling van de wereldwijde veiling inkomsten met 16% in 2013, steeg totale omzet in 2014 met 5,5%. Dit is mogelijk beïnvloed door toenemende bezorgdheid over de herkomst en de negatieve reactie op de exorbitante En Primeur prijsstelling van de 2010 Bordeaux vintage gecombineerd met economische onzekerheid.

Handel

Wijnveiling klanten zijn in grote lijnen verdeeld tussen particulieren en de wijnhandel. Zij kunnen voor consumenten, verzamelaars, en/of beleggers en/of dealers kopen, voor
investeringen, leemten in een restaurant of wijnkaart.

Wijnen verhandel.

Oude rode bordeaux blijft het hoofdbestanddeel van de wijnveiling kamers. Hoewel de staat van de wereldeconomie een rol speelt, is de verkoop  afhankelijk van de invloedrijke Amerikaanse criticus, Robert M. Parker, die voornamelijk over jonge wijnen schrijft. Er zijn een aantal extra redenen voor de sterkte van jonge wijn prijzen. Onder hen het wereldwijde trend drinken  van jonge wijnen. Er is nu een grote opkomst van nieuwe, vastberaden verzamelaars afkomstig uit Azië. De wijnen uit de nieuwe wereld, Californië en Australië zijn in het bijzonder gewild.

Record prijzen

Buiten Bordeaux en Bourgogne, hebben andere zeldzaamheden fabelachtige prijzen bereikt om verschillende redenen. Dus, afzonderlijke flessen van de 1907 Heidsieck Champagne geborgen in 1998 van een schip getorpedeerd door een Duitse onderzeeboot tijdens de eerste Wereldoorlog, maakte tot $275.000 op veilingen over de hele wereld. De £25.000 betaald voor een fles van de 1775 MASSANDRA ‘Sherry de la Frontera’ bij Sotheby’s in 2001 is de hoogste prijs ooit betaald voor een fles wijn. In 2000 op een veiling in Napa Valley, de jaarlijkse liefdadigheid fondsenwerver, bracht een fles wijn uit 1992 Screaming Eagle Cabernet Sauvignon het record bedrag van $500.000 (£297,000) op.

In een van de komede nieuwsbrieven zal ik u meenemen naar de veiling in Bordeaux.

 

Geplaatst in Blog