Bedankt.

Bedankt voor uw vertrouwen in Beautiful Wines  in 2015.

Fijn dat u wijn geproefd en gekocht hebt en daarmee het bestaansrecht van Beautiful Wines rechtvaardigd.

Beautiful Wines wenst u een gezond 2016 met veel wijnplezier.

Hierbij de 1e nieuwsbrief van 2016. Iedere 2 maanden verschijnt er een nieuwsbrief met interessante items. Wilt u zelf een thema terug zien komen in de nieuwsbrief, laat het mij dan weten.

De wijnproeverij van 14 december j.l. is goed bezocht. Het thema Kerst en Champagnes is een welkome aanvulling op de huidige proeverij. Waar anders krijg je nog 15 verschillende Champagnes en andere mousserende wijnen te proeven?  De rode wijnen hebben voldoende potentie om de komende jaren nog mooier te worden maar waren ook al op dronk.

  • Beste Mousserende wijn: dat laat zich niet zo gemakkelijk raden want de meningen waren erg verdeeld over wat nu mooi is en waarvan de prijs kwaliteit goed is. Verrassende keuzes waren de Prosecco, de Franciacorta en Bollinger brut.
  • Beste Witte wijn: hier waren de uitblinkers La Beaume Viognier en de mooie Meursault.
  • Beste Rode wijn: hier waren de koplopers Barbera d´Alba en de Bodegas Lan Reserva  2009.
    Ook hier waren de meningen uiteenlopend positief en was het moeilijk een keuze te maken.
  • Beste dessert wijn: Hier ging de strijd tussen Kracher Beerenauslese en de 10 jaar oude Tawny Port van Quinta de Romaneira. Twee heel verschillende type dessert wijnen natuurlijk.

De voorjaarsproeverij staat gepland op 30 mei a.s. en de najaarsproeverij op 31 oktober a.s.

Wijnen top 10, 2014  Decanter

Hier zijn de 10 top wijnen van 2015 op basis van een blinde proeverij met een panel van deskundigen, voor het eerst gepubliceerd in het januari nummer van tijdschrift Decanter. Alle wijnen scoorde oorspronkelijk ten minste 95 punten (rating: ‘uitstekend’) in 2015. Er is een sterke tendens voor Australische wijn in de top 10 dit jaar. Australië vindt zichzelf opnieuw uit met mooie wijnen met kracht en een breed scala aan wijnen. Twee Australische Riesling-wijnen hebben het gemaakt in de top 10, met inbegrip van Pikes, The Merle 2014, uit Pools heuvel rivier in Clare Valley, en Pewsey Vale van de contouren Museum Reserve Riesling 2009 van Eden Valley.

Een Pinot Noir uit Adelaide Hills, de Pike & Joyce Lenswood 2012, staat ook in de lijst. De wijnen zijn een voorbeeld van hoe Australische wijnbereiding zich heeft verbreed. Meer klassieke Australische Shiraz en Chardonnay stijlen zijn ook vertegenwoordigd. hoewel de deskundigen hun verfijning en focus prijzen, op evenwichtige eiken integratie. Australische Chardonnay is vaak bekritiseerd als te uitgepakte en over-oaked met hoge alcohol,’ zei Xavier Rousset MS. Andere producenten hebben hierop gereageerd en dat werpt zijn vruchten af. De wijnen zijn daarddor minder  over-oaked.

Chili is het andere nieuwe wereld wijn land vertegenwoordigd in de top 10, met Viu Manent Gran Reserva Chardonnay 2013 van Casablanca. Die vertegenwoordigen de zogenaamde  ‘Oude wereld’ San Polo’s Brunello di Montalcino 2010 – een van de grootste wijngaarden in de recente geschiedenis. Priorat in Spanje en een Douro witte wijn hebben ook een ruimte in de top 10 dankzij producenten Costers del Priorat en wijn & ziel.

Dit is een selectie uit de top 10 gepubliceerd in Decanter tijdschrift. Graag verwijs ik u naar de site van decanter waar u het hele artikel na kunt lezen.

www.beautifulwines.nl

Geplaatst in Nieuwsbrief