Nieuwsbrief april 2020 8 juni 2020

Beste wijnliefhebbers,

In deze nieuwsbrief van april o.a.

  • Prosecco;
  • Productie en ontstaan van natuurwijnen en wat is alcoholvrije wijn;
  • Frisse wijnen zowel wit als rood voor de zomer;
  • Wat u altijd al wilde weten over CAVA.

Prosecco:
Prosecco heeft in 2019 een stevige opmars gemaakt. Er zijn wereldwijd totaal 485 miljoen flessen geproduceerd! De boeren die de druiven voor de Prosecco telen zagen daardoor hun prijzen per kilo toenemen van € 0,55 (2009) tot € 1,20 – € 1,40 in 2019.
Vooral in de USA en Verenigd Koninkrijk wordt veel Prosecco gedronken, maar de hoge import tarieven door het handelsconflict en de Brexit kunnen wel eens de ommekeer betekenen voor deze Italiaanse mousserende wijn.
In Nederland wordt m.i. teveel zoete Prosecco gedronken, voor goedkope prijzen. Beautiful Wines heeft in haar assortiment slechts één Prosecco opgenomen nl Bepin de eto. Een Prosecco die stuivend het glas uitkomt, met voldoende frisse zuren. Heerlijk als aperitief.

Productie en ontstaan van natuurwijnen:
De roep om natuurwijnen wordt steeds groter en hiervoor is ook een behoorlijke doelgroep aan te wijzen o.a. de mensen welke vegetarisch of veganistisch zijn. Op de Wijn Professional in januari j.l. heb ik een aantal natuurwijnen mogen proeven, zowel witte als rode wijn; ik moet zeggen dat het geen veredelde druivensap is! Wijnmakers doen hun uiterste best om behoorlijke natuurwijnen op de markt te brengen. Ik wacht nog even om deze wijnen op te nemen in mijn assortiment; ik wil eerst een beter beeld krijgen van de kwaliteit en typen wijnen. Hieronder vindt u een beschrijving van deze natuurwijnen, zodat u inzicht krijgt over de productie van deze natuurwijnen.
Natuurwijn, relatief in plaats van absolute term voor wijn geproduceerd door kleinschalige, onafhankelijke telers uit met de hand geplukte druiven geteeld met behulp van duurzame, biologische of biodynamische wijnbouw- in toenemende mate, maar in geen geval uitsluitend gecertificeerd als zodanig. Natuurwijn liefhebbers hebben de voorkeur aan fysieke in plaats van chemische interventies tijdens het wijn maken, en dus geen additieven en minimale toevoegingen van zwaveldioxide, en bij voorkeur helemaal geen. Europa’s pioniers van natuurlijke wijn vonden het onlogisch dat zwaveldioxide wordt toegestaan tijdens de productie van wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven.

De beweging in de natuurwijn is ontstaan in Frankrijk: eerst in de Beaujolais in de jaren 1960, waar de pioniers wens was om zuivere wijnen te maken zonder toegevoegde zwaveldioxide in het beeld van de wijnen van hun grootouders. Meer recentelijk is de beweging in de Loire, waar royale normen op toevoegingen van zwaveldioxide en suiker tijdens het wijn maken plaatsvinden onder restricties van aoc/aop (kwaliteits aanduiding).
Critici beweren dat de voorliefde van natuurwijn voor minimale niveaus van zwavel en troebele wijnen, welke gevoelig zijn voor instabiliteit en bederf (door malafide bacteriën en gist) een dergelijke potentiële instabiliteit in natuurlijke wijnen veroorzaken. Hierdoor moeten deze natuurwijnen opgeslagen worden in temperatuur gecontroleerde tanks. Deze ultieme karakteristieken vormen nogal onnatuurlijke beperkingen.

Niettemin gaf de plotselinge populariteit van dergelijke wijnen met gevoelige Japanse wijndrinkers en met jongere klanten in Parijse wijnbars de beweging eerst commercieel, dan internationale legitimiteit.
Kenmerkende natuurlijke wijnstijlen zijn pétillant naturel mousserende wijnen, gemaakt met behulp van de méthode ancestrale; het sap wordt vergist in een RVS tanks en deze wordt vroegtijdig gestopt door de most naar 0°C graden te koelen. De wijn wordt gebotteld en het overgebleven gist zorgt er voor dat de wijn belletjes krijgt. Rode wijnen gefermenteerd (met additieven) waarvan de lichtachtige kleuren en kortstondige tannines zijn ontworpen om gemakkelijk te drinken in plaats van veel Parker punten (internationale wijnscore) te scoren.

 Alcoholvrije wijn:
Alcoholvrije wijn, is wijn waarvan de alcohol achteraf uit de wijn is verwijderd. Tijdens de normale vergisting van druiven wordt druivensuiker omgezet in alcohol met behulp van gisten. Tot voor kort werd voor alcoholvrije wijn, de alcohol altijd achteraf uit de wijn gefilterd, door het toepassen van omgekeerde osmose. Dit proces houdt simpel gezegd in, dat de componenten van wijn (water, alcohol en smaakstoffen) gescheiden worden en vervolgens – zonder het component alcohol – weer worden samengevoegd. Je kunt je voorstellen dat er veel aroma’s en karakter onderweg verdwijnen. Daarnaast vindt het proces ook nog op hoge temperaturen plaats, waardoor er in de wijn een smaak van gekookte aroma’s ontstaat.

Gelukkig is er een nieuwe techniek ontwikkeld: het verwijderen van alcohol door de wijn in etappes vacuüm te trekken. Dit gebeurt op lage temperatuur, wat de smaak en kwaliteit zeer ten goede komt. Een deel van de body verdwijnt nog wel, maar de wijn behoudt veel meer van zijn karakter en aroma’s. Dit is een terechte nieuwe trend op het gebied van alcoholvrije wijn! Bij de productie van alcoholvrije wijn is het belangrijk dat er druivensoorten gebruikt worden die van zichzelf veel body en aroma hebben.

Druiven welke van zichzelf een sterke body hebben en vaak kleinere druiven zijn in omvang, zijn voor de rode wijn Cabernet Sauvignon en Nebbiolo en voor de witte wijn is dit o.a. de Riesling druif; die al geprononceerd is van zichzelf. Beautiful Wines heeft deze alcoholvrije wijnen uitvoerig geproefd en probeert volgend jaar deze wijnen in haar assortiment op te nemen.

Frisse wijnen zowel wit als rood voor de zomer:
De iets zwaardere wijnen laten we achter ons en gaan over naar de soepele lichte witte wijnen en mooie rosé. Mijn persoonlijke aanbeveling voor de lente en zomer zijn de volgende:

Mousserende wijn: Chardonnay Ice (met ijsblokjes) heerlijk maar ook verraderlijk om de avond te beginnen. Mont Marcal Brut strak droog maar een geweldige begeleider bij mooie frisse salades; dus ook om door te drinken.

Witte wijn: Onze heerlijke huiswijn van de La Baume Chardonnay. Heerlijk bij salades maar ook bij asperges. Wilt u een iets minder droge wijn voor bij de asperges dan is de Bergerac Moelleux een goede begeleider. Chardonnay Roots en Roero Arneis, zijn beide mooie wijnen voor bij rijke vette salades

Rosé wijn: Twee geheel verschillende soorten rosé wijnen heeft Beautiful Wines in haar assortiment. Le Deux Pin rosé, een lichte merlot rosé met een uitstekende prijs – kwaliteit verhouding. Daarnaast de zeer rijke en mooie rosé van Arthur Metz Pinot Gris. Fantastisch bij wit vlees en een mooie salade.

Rode wijn: De heerlijke soepele wijnen die ook licht gekoeld kunnen worden zijn Hospices de Brouilly en Hospices de Morgon. Uiteraard voor bij de BBQ zijn de Primitivo en de Wente Zinfandel uitstekende begeleiders. Bij rood vlees de Cabernet Sauvignon van de La Baume, ook deze wijn heeft een uitstekende prijs – kwaliteit verhouding.

Wat u altijd al wilde weten over CAVA:
Cava, Spaanse mousserende wijnen gemaakt volgens de traditionele methode van mousserende wijn maken, zoals Champagne. De term Cava werd in 1970 door de Spanjaarden aangenomen toen zij ermee instemden af te zien van het gebruik van de mogelijk misleidende term Champaña. Het woord komt voort uit Cataluña, die de meeste produceert, maar niet alle Cava, waar het betekent ‘kelder’. Het was hier in de stad Sant Sadurní d’Anoia dat José Raventós, hoofd van het familiebedrijf van Codorníu, de eerste flessen traditionele methode mousserende wijn maakte na een bezoek aan Frankrijk in 1872. De vroege groei in de industrie viel samen met de komst van de Phylloxera luis, die voor het eerst verscheen in Catalaanse wijngaarden in de jaren 1880. Wijngaarden die ooit stevige rode wijnen hadden gemaakt, moesten ontworteld worden en werden herbeplant met Macabeo, Parellada en Xarel-lo, de triade van druivenrassen die tot op de dag van vandaag de steunpilaar is van de Cava-industrie. In 1889 werd de familie Raventos vergezeld door Pedro Ferrer, die het bedrijf van Freixenet oprichtte. Codorníu en Freixenet, beiden nog steeds in familiebezit, zijn nu twee van de grootste mousserende wijnproducenten ter wereld, met hun eigen wijnmakerij buitenposten in Californië.

In tegenstelling tot andere Spaanse D.O. (kwaliteits aanduiding), de Cava denominación is niet beperkt tot een enkel afgebakend gebied. Sinds Spanje in 1986 tot de EU toetrad, hebben de EU-autoriteiten er echter op aangedrongen dat Cava wordt gemaakt van druiven die in voorgeschreven regio’s worden geteeld. Als gevolg hiervan is het gebruik van de term Cava beperkt tot mousserende wijnen uit een lijst van gemeenten in Catalonië, Valencia, Aragón, Navarra, Rioja en Baskenland. Vijfennegentig procent van alle Cava wordt gemaakt in Cataluña, echter, meestal in en rond de stad Sant Sadurní d’Anoia. De totale productie bedraagt meer dan 1,2 miljoen hL (ongeveer een derde van die van Champagne).

De lichte, aromatische Macabeo (de Viura van Rioja) bestaat uit ongeveer de helft van het mengsel voor een typische Cava, zijn late budbreak (opengaan van de bloesen) waardoor het een populaire keuze voor wijngaarden gevoelig voor lentevorst. De productieve en inheemse Xarel-lo wijnstok die gedijt op relatief lage hoogten is de tweede belangrijkste, en de aardse aroma is een van cava’s onderscheidende kenmerken. Parellada presteert beter op grotere hoogte 300 m, waardoor het fijnere wijnen produceert relatief laag in alcohol. Aanplant van de Franse wijnstok Chardonnay, officieel toegestaan voor Cava in 1986 (1.500 ha / 3.700 hectare), meestal rond Sant Sadurní d’Anoia. De donker-geteelde variëteiten Garnacha, Monastrell, Pinot Noir, en Trepat zijn ook toegestaan; Trepat alleen in rosé.

Om in aanmerking te komen voor de D.O, moet Cava geproduceerd worden volgens de lokale, en in sommige opzichten minder rigoureuze, aanpassing van de champagne traditionele methode. De wijn moet ten minste negen maanden op gist doorbrengen voordat hij wordt gebotteld; ten minste vier drukatmosferen bereiken en een alcoholgehalte van 10,8-12,8% in volume bereiken. Opbrengsten, vastgesteld op maximaal 1 hL most per 150 kg druiven, zijn hoger dan die welke in Champagne zijn toegestaan. De meeste remuage (draaien van de fles om de gist te verplaatsen) wordt nu automatisch uitgevoerd in een   of gyropalette, een Spaanse uitvinding die het mogelijk maakt honderden flessen tegelijk te behandelen.

De beste Cava’s worden steeds vaker geproduceerd door kleinere, meer ambachtelijke bedrijven zoals Recaredo en Gramona. Maar het waargenomen massamarktbeeld van de benaming heeft geleid tot een groeiende ontgoocheling onder producenten van betere kwaliteit. In 2014 hadden een aantal van hen in Penedès, waaronder Raventòs i Blanc, Albet i Noya, Mas Comptal, Loxarel, Colet en Mas Bertran, de benaming helemaal verlaten en zich bij de penedès D.O. aangesloten. In 2014 werd een nieuwe classificatie voor single-vineyard Cava, Cava del Paraje Calificado, geïntroduceerd.

Beautiful Wines heeft in haar assortiment de volgende CAVA’s opgenomen; Mont Marcal Brut, Cava Palau Brut (licht zoete afdronk).