Nieuwsbrief 5 januari 2017.

Beautiful Wines wenst U een mooi jaar met vele mooie momenten én met een glas mooie wijn!

Terugblik najaar proeverij van 14 november 2016

Ondanks een regenachtige maandagavond is de proeverij prima bezocht.

Er werd gestart met 9 mousserende wijnen, daarna stonden er totaal 30 witte en rode wijnen, en er werd er afgesloten met 12 dessert wijnen inclusief port. Kortom; voor iedereen was er wel een passende wijn te vinden.

Het blijft opvallen dat we in Nederland een minder goede cultuur kennen, op het gebied van mousserende wijnen. Dit ligt enerzijds aan de te hoge prijs en het daarbij behorende imago. De trend gaat meer, naar een betaalbare CAVA rond de €10,00 en een Champagne mag niet meer kosten dan €15,00 – €20,00. De accijnsverlaging, vanaf 1 januari 2017, kan hier misschien een positieve bijdrage aan leveren.

Welke favorieten zijn door jullie weer gekozen:

Mousserende wijnen:

De nieuwkomers vanuit Zuid Afrika, Graham Beck MCC Blanc de Blanc en Brut kwamen als beste uit de bus. Ook de CAVA Palau Brut was veel gevraagd. Beautiful Wines heeft deze mousserende wijnen in haar assortiment zitten. Witte wijn: Bij de witte wijnen kwam de Weingut Brundlmayer Terrassen Gruner Veltliner als beste naar voren. Als goede tweede kwam de Chardonnay Tributo van Caliterra  naar voren; tevens een van onze huiswijnen.

Rode wijn:

Bij de rode wijn hadden we een nieuwe wijn geïntroduceerd, namelijk de Zolla Primitivo als tegenhanger voor de favoriete Zinfandel. Het is geen toeval dat deze beide wijnen van dezelfde druivensoorten zijn gemaakt, en daardoor kon men dus een goede vergelijking kan maken tussen stijl, prijs en kwaliteit. Uiteindelijk werd de Zolla Primitivo als beste wijn verkozen.

Dessert wijn en port:

Deze proeverij zijn er verrassend veel  kleine flesjes (0,375) dessertwijnen verkocht. Zowel de Sauterness als de Cuvee Auslese zijn als beste verkozen. Dat betekent dat veel mensen een zoet dessert hebben gekozen. Dit is misschien altijd al gedaan, maar dan zonder een mooie dessert wijn erbij! Als port was de 10 jaar oude Tawny port weer de favoriet, direct gevolgd door de nieuwe LBV (Late Bottled Vintage) van Feuerheerds.

Oogst 2016

Het lijkt dat 2016 een goed wijnjaar wordt gezien de temperaturen en de hoeveelheid zonuren in de laatste maand van de pluk. Natuurlijk zijn er ook gebieden die te lijden hebben gehad van de hagelbuien vroeg in het jaar 2016, vooral in de Chablis en de Sancerre streek. Maar over het algemeen is 2016 een goed wijnjaar. Nu maar hopen dat de prijs niet te hoog uit gaat vallen.

Beautiful Wines gaat ook zijn jaargangen wisselen, dus informeer gerust als U nog wijn wil bestellen uit het mooie wijnjaar 2014 – 2015.

 

Onze voorjaarsproeverij is weer vastgelegd bij Ikook op maandag 15 mei 2017.

 

Met wijngroeten,

Jos Timmermans

Geplaatst in Nieuwsbrief