Beautiful Wine wenst U een gezond 2018 met veel mooie (wijn)momenten. 2017 was een bijzonder jaar met mooie wijnen met aantrekkelijke prijs / kwaliteits verhouding. De proeverij van eind november 2017 was een groot succes met een hoge opkomst. Soms verwacht je dat één wijn er uit zal springen, en dan blijkt tijdens de proeverij dat er een heel andere wijn naar voren komt. De verwachting was dat de Zolla Primitivo als beste wijn er uit zou komen maar uiteindelijk blijkt dat de Barbera d’ Alba gekozen is als de beste wijn bij de rode wijnen. Ook de Wente Zinfandel en de Gigondas uit de Rhone bleken een succes te zijn. Bij de witte wijnen bleek zowel de Viognier als de zuid Afrikaanse Chenin Blanc een succes te zijn.

De inventarisatie van onze wijnvoorraad is inmiddels achter de rug en er zijn nog een paar mooie restanten verkrijgbaar met een aantrekkelijke korting:

Witte wijnen:
• De La Baume Viognier; Van: € 8,88   Voor: € 7,55
• De La Baume Chardonnay; Van: € 8,88   Voor: € 7,55
• De La Baume Sauvignon Blanc; Van: € 8,88   Voor: € 7,55
• Terra del Barolo – Roero Arneis; Van: € 10,55   Voor: € 9,00
• Villa Maria Chardonnay; Van: € 11,38   Voor: € 9,50

Rode wijnen:
• Noble Wines 667 (Pinot noir); Van: € 15,30   Voor: € 13,00
• Villa Maria Privat Bin (Pinot noir); Van: € 16,28   Voor: € 14,00
• Chateau Cantin St. Emillion Grand Cru; Van: € 27,30   Voor: € 23,00

 

Oogstjaar 2017
Binnenkort gaat Beautiful Wines nieuwe wijnen en nieuwe jaargangen proeven om in te kopen. De druivenoogst 2017 stelt ons voor grote uitdagingen in alle belangrijke Europese wijn producerende landen. Door de late vorst in het voorjaar en de daaropvolgende moeilijke klimatologische omstandigheden (zoals droogte, hitte, onweer en hagel), zijn de oogstopbrengsten drastisch verminderd in heel Europa. Door deze samenloop van meteorologische uitdagingen verwacht de Europese wijnindustrie de kleinste oogst in jaren.
In Frankrijk verwacht men een totaal volume van ongeveer 36,9 miljoen hl, de kleinste oogst sinds
1945. De gemiddelde waarden van oogstvolumes geven echter geen compleet beeld van de situatie. Individuele appellaties kunnen extreem getroffen zijn, zoals de gehele rechteroever van de Bordelais; St. Emilion en een groot gedeelte van Pomerol hebben 80% minder opbrengst dan vorig oogstjaar.
De situatie in Italië is vergelijkbaar: met ongeveer 40 miljoen hl wordt de kleinste oogst in meer dan 60 jaar verwacht. Het ziet er niet veel beter uit in Spanje: er zijn op dit moment nog geen officiële cijfers beschikbaar, maar men verwacht een daling van 18%. Het Duitse Wijninstituut kondigt aan dat er nog slechts7,5miljoen hl geoogst zal worden. Dit komt overeen met een daling van 18% ten opzichte van vorig oogstjaar. Dit alles leidt in sommige appellaties tot aanzienlijke knelpunten bij de verkrijgbaarheid. Naast de directe schade welke heeft geleid tot slechte oogsten, zijn enkele wijngaarden echter dubbel zo hard getroffen. De wijnplanten zelf zijn volledig beschadigd door de hagel. De komende jaren zullen er veel herstelwerkzaamheden en wederopbouw nodig zijn en kan er een lage opbrengst worden verwacht in 2018. Deze totale situatie is voor ontelbare wijnbouwbedrijven in Europa levensbedreigend.Dit betekent dat de prijzen van diversen wijnen uit verschillende regio’s flink omhoog schieten. Uiteraard gaat Beautiful Wines op zoek naar mogelijke vervangende wijnen van deze getroffen wijngebieden.

De voorjaars proeverij staat gepland op maandag 14 mei a.s. bij de kookstudio van IKook in Vught.

Beautiful Wines gaat ondanks de problemen in sommige appelaties weer mooie wijnen op tafel zetten, zodat u kunt genieten van deze wijnen met toch aantrekkelijke prijzen. Wij houden u op de hoogte van onze zoektocht naar mooie bijzondere wijnen.

Proeverij op maat

Beautiful Wines kan ook proeverijen op maat organiseren bij u op locatie, met bijvoorbeeld een speciaal thema. Voor meer informatie neemt u a.u.b. contact op met Beautiful Wines.

Trends 2018

Champagne met ijs:

Dit jaar wordt er steeds meer Champagne gedronken met 2 blokjes ijs. Champagnehuizen springen in deze markt door het produceren van een minder zware Champagne met minder restsuikers om zo te kunnen voldoen aan de frisse en fruitige smaak. Meer hierover in onze volgende nieuwsbrief en op onze voorjaarsproeverij van 14 mei a.s.
Betere kwaliteitswijnen:

De economie is in 2017 behoorlijk aangetrokken, en de wijnsector profiteert hier ook van. Op de terrassen worden steeds meer betere wijnen en frisse Champagnes geschonken in plaats van de zogenaamde sloeberwijnen. Ook in de strandtenten is steeds meer vraag naar rosé Champagnes, die tevens niet meer weg te denken zijn als begeleider van mooie maaltijdsalades. Waarom niet genieten van betere wijnen als het kan. Ook de Verdejo maakt zijn verdere opmars als aperitief wijn op het terras.

Wijnen met minder restsuikers:

Door de klimaatveranderingen zijn producenten gedwongen om wijnen te gaan produceren waar minder restsuikers in aanwezig zijn. Men gaat daarom de druiven plukken als de druiven fenolisch rijp zijn en voldoende zuren in zich hebben, om aantrekkelijke wijnen te kunnen produceren. Dit geeft uiteindelijk een frisse fruitige smaak aan de wijnen met voldoende zuren.
Inheemse druiven:

Veel producenten gaan vanwege de klimaat verandering op zoek naar andere lokale druivensoorten die minder bekend zijn bij de massa; een voorbeeld hiervan is de Grillo (Sicilië) en Folle Blanche (Cascogne) deze laatste druifsoort wordt gebruikt in o.a. de bereiding van cognac.

 

Met wijngroeten,

Jos Timmermans

Geplaatst in Nieuwsbrief