Steeds een ander item beschreven vanuit de passie voor wijnen door  en voor wijnliefhebbers.

Moderne Amarone is minder complex ?

Amarone geldt als een van de klassieke wijnen van Italië.
onder druk van de markt wordt er inmiddels gemorreld aan de stijl van Amarone en hij wordt gemoderniseerd. Beroemde huizen ontkomen er niet aan wijnen met meer zoet.

Klassieke Amarone is een droge wijn die is voortgekomen uit de aloude zoete recioto, gemaakt van gedroogde druiven. De druiven voor recioto en Amarone drogen maandenlang, om wijnen te maken met diepgang en concentratie. Historisch gezien was er eerst alleen zoete recioto. De droge Amarone ontstond door het te lang laten doorgisten van de recioto. Het resultaat was een complexe rode wijn, gemaakt op groot hout, met duidelijke tannine, machtig en stevig. Een natuurlijk product, waarbij de kwaliteit afhankelijk was van de kwaliteit van de geoogste druiven, maar ook van het weer tijdens de droging. Veel regen en vochtig weer konden rot veroorzaken. Kónden, omdat de meeste (grote) producenten inmiddels zijn overgestapt naar droogruimtes met airconditioning. Dit heeft grote consequenties voor het karakter van de wijnen. Niet alleen voor de Amarone en recioto, maar ook voor de andere rode wijnen uit de Valpolicella streek, omdat gedroogde druiven nu in overvloed voorhanden zijn en het té verleidelijk is ze niet te gebruiken. Voor welke wijn dan ook.

OPRUKKEND ZOET
Het begon met Valpolicella Ripasso, die ontstaat door een tweede gisting van de wijn op de schillen en de pitten van de Amarone. Daardoor kreeg de wijn meer kracht. Een doorslaand succes. Maar net als Amarone was Ripasso van oorsprong een droge, uitgegiste wijn. De volgende stap was het gebruik van gedroogde druiven voor gewone Valpolicella en wijnen als Verona IGP, de landwijn van de streek. Ook weer om wijnen rijker te maken en tegelijk zoeter; dé ontwikkeling van de afgelopen jaren. Het principe dat rode wijnen droog zijn, is op grote schaal losgelaten. Maar uiteindelijk werd dat door de markt niet meer begrepen.

LEKKER MAKKELIJK
Het idee dat een Amarone droog is, kan eveneens op de schroothoop. Want ook deze wijn wordt steeds zoeter. Daar is gewoon een markt voor, zeker in de USA. Helaas gaat het zoet ten koste van het karakter van de wijnen. ”De markt dwingt je hierover na te denken. In Veneto weigert men regels te maken die het suikergehalte in wijnen aan banden leggen. Het zijn hier handelaren. Terroir interesseert ze niet, heel anders dan in bijvoorbeeld Piemonte. De “moderne” versie wordt gemaakt met toegevoegde  most en gerijpt op barriques. Een stijl die goed verkoopt, vooral bij de jongere generatie, omdat hij gemakkelijker overkomt, met minder strenge tannine.

MODERN IS MINDER COMPLEX
Dan is natuurlijk de vraag wat de traditionele Amarone nu precies zo uniek maakt. “Het droogproces is zeer bepalen voor de smaak, veel meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Voor de klassieke Amarone liggen de druiven op een droge, geventileerde zolder in houten bakken met een bodem van riet. De afstand tussen de bakken is 25 tot 30 centimeter, zodat er ook zonlicht op de druiven kan vallen. Bij de plastic bakken in de aircoruimte is dit maar 4 à 5 centimeter. De inwerking van het zonlicht geeft de schil andere, bijzondere aroma’s, die je terugvindt in de wijn. Een ander groot verschil wordt veroorzaakt door de airconditioning. Zonder airco ontstaan er vanzelf variaties in temperatuur tussen dag en nacht, en in luchtvochtigheid. Juist deze verschillen zorgen voor meer aromaontwikkeling in de druiven. De druiven voor de moderne versie, drogen met airco drie maanden in plastic kratten, die voor de klassieke versie vier tot vijf maanden aan de lucht. Daarom is de moderne Amarone eenvormiger, minder complex van karakter. En dan ook nog  zoeter. De jaarverschillen zijn ook grotendeels verdwenen. Een andere wijn dus“.

Geplaatst in Blog